Wandelen op recept

Vanaf april 2023 werk ik naast het werk in de praktijk ook buiten.

Ik bied sessies en therapieën in de buitenlucht aan in plaats van in een traditionele klinische setting. In plaats van de praktijk te bezoeken, vinden de sessies plaats in de natuurlijke omgeving, zoals parken, bossen of andere buitenlocaties.

Het idee achter buitenpsychologie is dat de natuur een therapeutisch effect kan hebben en kan bijdragen aan het welzijn van mensen. Door de sessies buiten te houden, kunnen cliënten profiteren van de rustgevende en helende kracht van de natuurlijke omgeving. Blootstelling aan de natuur kan stress verminderen, de stemming verbeteren en de concentratie verhogen.

Wandelen is een eenvoudige en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die niet alleen gunstig is voor je fysieke gezondheid, maar ook een positieve invloed heeft op je psyche en emotioneel welzijn. Het is een activiteit die iedereen kan doen, ongeacht leeftijd of fitnessniveau, en het biedt talloze voordelen voor de geest. Hier zijn enkele redenen waarom wandelen preventief werkt voor je psyche.

Ten eerste stimuleert wandelen de productie van endorfines, neurotransmitters in de hersenen die bekend staan als “gelukshormonen”. Deze endorfines helpen pijn te verminderen, stress te verminderen en een gevoel van welzijn en ontspanning te bevorderen. Door regelmatig te wandelen, kun je je humeur verbeteren en stress- en angstniveaus verminderen.

Ten tweede biedt wandelen een gelegenheid om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je gedachten te laten dwalen. Het kan dienen als een vorm van meditatie in beweging, waarbij je je kunt concentreren op je ademhaling, de geluiden om je heen en de natuurlijke omgeving. Dit kan helpen om je geest leeg te maken, stress te verminderen en je mentale helderheid te vergroten.

Bovendien kan wandelen in de natuur extra voordelen bieden voor je psyche. Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan de natuur het gevoel van welzijn en tevredenheid kan vergroten, de stemming kan verbeteren en stress en vermoeidheid kan verminderen. Door te wandelen in een park, bos of langs het strand kun je profiteren van de rustgevende effecten van de natuur en je geest verjongen.

Daarnaast kan wandelen in een sociaal aspect voorzien. Samen wandelen met een vriend, familielid of huisdier kan sociale verbinding bevorderen en gevoelens van eenzaamheid verminderen. Het delen van gesprekken tijdens het wandelen kan ook dienen als een vorm van therapie, waarbij je je hart kunt luchten en steun kunt vinden bij anderen.

 

 

 

Tot slot kan regelmatig wandelen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor een goede geestelijke gezondheid. Fysieke activiteit helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme en kan helpen om slaapproblemen zoals slapeloosheid te verminderen. Een goede nachtrust draagt bij aan een heldere geest, emotionele veerkracht en een beter vermogen om stress te beheersen.

 

Kortom, wandelen heeft vele voordelen voor de psyche. Het vermindert stress, verbetert de stemming, vergroot de mentale helderheid en bevordert een gevoel van welzijn.